ARMEL OPERAVERSENY

A kétfordulós Armel Operaverseny az Armel Opera Festival-t megelőző nemzetközi zenei esemény, amely lehetőséget teremt bármely jelentkező operaénekes számára, hogy a szakmai kiválasztást követően az Armel Opera Festival egy produkciójában hangfajának megfelelő főszerepet kapjon. A versenyen nem feltétlenül a legkülönlegesebb hangi adottságokkal rendelkező, legjobb énektudású énekes nyer, hanem az, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj összes szakmai kívánalmát: az operaéneklést, a színpadi mozgást és a színészi alakítást.

Az énekesek komplex előadói teljesítményét az Armel Operaverseny során nemzetközi szaktekintélyekből álló szakmai zsűri ítéli meg.

Az Armel Opera Festival minden évben öt különböző ország operaházával/színházával együttműködésben hoz létre produkciókat, amelyeket minden nyáron az Armel Opera Festival keretében mutat be. Ezekben a produkciókban kapnak szerepet az Armel Operaverseny második fordulójában kiválasztott énekesek. Ezen győztesek a rendező és a karmester vezetésével felkészülnek a szerepekre, amelyben bemutatkoznak az Armel Opera Festival-on, valamint a televízió képernyőjén.

AZ ELSŐ FORDULÓ

A zsűri az Armel Opera Festival öt produkciójának főszerepeire keresi a legmegfelelőbb operaénekeseket az Európa több pontján tartott meghallgatásokon. 2017-ben ezek a városok: Párizs és Budapest. Itt még elsősorban hangi adottságaik alapján ítéli meg a zsűri, hogy a jelentkező alkalmas-e a szerepre. Egy énekes csak egy első fordulós helyszínen indulhat. Miután az összes első forduló lezárult, a zsűri döntést hoz, a két különböző helyszínről összesen maximum 30 versenyző jut tovább a verseny második fordulójába.

Az első fordulóban a versenyzőknek két szabadon választott opera áriát kell hozni, amelyek közül az egyik klasszikus, a másik kortárs (1940 után született). Musical vagy operett áriákat nem tudunk elfogadni. Az áriákat eredeti nyelven, kotta nélkül kell előadni. Az áriákba változtatásokat beleszőni tilos.

A MÁSODIK FORDULÓ

Budapesten zajlik a második forduló, melynek során az öt országban készülő produkciók rendezői, karmesterei hallgatják meg az ide bejutott énekeseket és immáron színpadi megjelenésüket, előadói képességeiket is vizsgálják. Ebben a fordulóban választják ki a produkcióikba kerülő énekeseket és készítik el a végleges szereposztásokat. A második fordulóra a versenyzőnek további három áriát kell tudnia – eredeti nyelven, kotta nélkül. Ezek nem egyezhetnek meg az első fordulóban előadott áriákkal. A háromból kettő szabadon választható, a harmadikat a zsűri választja, abból a szerepből, amelyre a versenyzőt javasolja.

A verseny győztesei 2017-ben az alábbi operaprodukciók szerepeire kaptak felkérést, illetve ezek az ARMEL OPERA FESTIVAL alatt is bemutatásra kerülnek 2018 júliusában:

CHRISTOPH WILLIBALD GLUCK: ORFEO & EURIDICE (olasz nyelven)
A NORRLANDSOPERAN produkciója (Svédország)
Próbaidőszak: 2018. január 15. – március 7. Bemutató: 2018. március 8.
További előadások: 2018. március 8-tól április 22-ig (Észak-svédországi körutat is magában foglal)
Versenyszerep: AMOR (szoprán szubrett) Hangterjedelem:  4E – 5A

BEN JOHNSTON / GAVIN BRYARS / MICHAEL ONDAATJE: CALAMITY BILLY  (angol nyelven)
A THÉÂTRE DE LA CROIX-ROUSSE és a THÉÂTRE DE LA RENAISSANCE produkciója (Franciaország)
Próbaidőszak: 2018 február    Bemutató: 2018. március 6.

További előadások: 2018. március 6-31-ig Franciaországban, 2018. április 28. Bruges-ben (Belgium), 2018. május 25. Rotterdamban (NL)
Versenyszerep: NARRATOR (szoprán) Hangterjedelem:  C to high B

JAMES WOOD: GULLIVER (angol nyelven)
Az INSOMNIO és a NEUE VOCALSOLISTEN produkciója (Hollandia)
Próbaidőszak: 2018. június 13-tól    Bemutató és előadások: 2018 július és november

Versenyszerep: GULLIVER (Bariton, Sprechgesang)

VAJDA GERGELY: AZ ÓRIÁSCSECSEMŐ (magyar nyelven)
A KOLIBRI SZÍNHÁZ produkciója (Magyarország)
Próbaidőszak: 2018 áprilistól    Bemutató: 2018 június Előadások: 2018 októbertől
Versenyszerep: ANYA/SZŰZ/STEFÁNIA (drámai mezzo) Hangterjedelem: a-g”

DEJAN DESPIC: MERRY FRIARS OF BANAT (szerb nyelven)
A SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ produkciója (Szerbia)
Próbaidőszak: 2018. június 1-25. Bemutató: 2018 június vége
Versenyszerep: PERA TOCILOV (tenor) Hangterjedelem:  DE-AS1

Az alábbi produkció az Armel Opera Festival 2015-ös ARTE közönségdíját nyerte el.
A kiválasztott énekesek a produkció továbbjátszásában kapnak szerepet.

W.A. MOZART: A VARÁZSFUVOLA (német nyelven)
A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ produkciója (Magyarország)
Versenyszerepek:
TAMINO (tenor) – Hangterjedelem:  e – a’
SARASTRO (basszus) – Hangterjedelem:  F – es’

Gratulálunk a továbbjutott versenyzőknek!