ARMEL OPERAVERSENY

A kétfordulós Armel Operaverseny az Armel Opera Festival-t megelőző nemzetközi zenei esemény, amely lehetőséget teremt bármely jelentkező operaénekes számára, hogy a szakmai kiválasztást követően az Armel Opera Festival egy produkciójában hangfajának megfelelő főszerepet kapjon. A versenyen nem feltétlenül a legkülönlegesebb hangi adottságokkal rendelkező, legjobb énektudású énekes nyer, hanem az, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj összes szakmai kívánalmát: az operaéneklést, a színpadi mozgást és a színészi alakítást.

Az énekesek komplex előadói teljesítményét az Armel Operaverseny során nemzetközi szaktekintélyekből álló szakmai zsűri ítéli meg.

Az Armel Opera Festival minden évben öt különböző ország operaházával/színházával együttműködésben hoz létre produkciókat, amelyeket minden nyáron az Armel Opera Festival keretében mutat be. Ezekben a produkciókban kapnak szerepet az Armel Operaverseny második fordulójában kiválasztott énekesek. Ezen győztesek a rendező és a karmester vezetésével felkészülnek a szerepekre, amelyben bemutatkoznak az Armel Opera Festival-on, valamint a televízió képernyőjén.

AZ ELSŐ FORDULÓ

A zsűri az Armel Opera Festival öt produkciójának főszerepeire keresi a legmegfelelőbb operaénekeseket az Európa több pontján tartott meghallgatásokon. 2017-ben ezek a városok: Párizs és Budapest. Itt még elsősorban hangi adottságaik alapján ítéli meg a zsűri, hogy a jelentkező alkalmas-e a szerepre. Egy énekes csak egy első fordulós helyszínen indulhat. Miután az összes első forduló lezárult, a zsűri döntést hoz, a két különböző helyszínről összesen maximum 30 versenyző jut tovább a verseny második fordulójába.

Az első fordulóban a versenyzőknek két szabadon választott áriát kell hozni, amelyek közül az egyik klasszikus, a másik kortárs (1940 után született).

A MÁSODIK FORDULÓ

Budapesten zajlik a második forduló, melynek során az öt országban készülő produkciók rendezői, karmesterei hallgatják meg az ide bejutott énekeseket és immáron színpadi megjelenésüket, előadói képességeiket is vizsgálják. Ebben a fordulóban választják ki a produkcióikba kerülő énekeseket és készítik el a végleges szereposztásokat. A második fordulóra a versenyzőnek további három áriát kell tudnia – eredeti nyelven, kotta nélkül. Ezek nem egyezhetnek meg az első fordulóban előadott áriákkal. A háromból kettő szabadon választható, a harmadikat a zsűri választja, abból a szerepből, amelyre a versenyzőt javasolja.

A verseny győztesei idén többek között a következő operaprodukciók szerepeire kapnak majd felkérést:

CHRISTOPH WILLIBALD GLUCK: ORFEO ED EURIDICE (olasz nyelven)
A NORRLANDSOPERAN produkciója (Svédország)
Versenyszerep: AMOR (szoprán szubrett)

GAVIN BRYARS: CALAMITY/BILLY  (angol nyelven)
A THÉÂTRE DE LA CROIX-ROUSSE produkciója (Franciaország)
Versenyszerep: NARRATOR (szoprán)

W.A. MOZART: A VARÁZSFUVOLA
A SZEGEDI NEMZETI SZÍNHÁZ produkciója (Magyarország)
Versenyszerepek: Tamino (tenor), Sarastro (basszus)

JAMES WOOD: GULLIVER (angol nyelven)
Az INSOMNIO és a Neue Vocalsolisten produkciója (Hollandia)
Versenyszerep: GULLIVER (Bariton, Sprechgesang)

A további versenyszerepeket 2017. március 15-én tesszük közzé.


A JELENTKEZÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK:

Budapest:

Jelentkezési határidő:  2017. április 4.
Regisztrációs díj: a budapesti első forduló díjmentes
A jelentkezéshez a következő dokumentumok szükségesek:

Nyilatkozat: A részvételhez minden versenyzőnek alá kell írnia a verseny szabályait tartalmazó nyilatkozatot. (Lásd jobb oldalt a letölthető dokumentumok között)
Önéletrajz: A részvétel feltétele egy fényképes önéletrajz a következő információkkal: jelenlegi munkahely, tanulmányok, eddigi szerepek (szakmai tapasztalat), díjak
Jelentkezési lap: A jelentkezési lapot az önéletrajzzal együtt kitöltve kell eljuttatni az Armel Produkció és Sajtóiroda részére. (Lásd jobb oldalt a letölthető dokumentumok között)
– vagy e-mailen: production@armel.hu
– vagy postán: Armel Produkció és Sajtóiroda – 1065 Budapest, Nagymező u. 22-24.
– vagy személyesen: 1065 Budapest, Nagymező u. 22–24.
lehet eljuttatni az Armel Produkció és Sajtóiroda részére.
További kérdés esetén érdeklődni lehet:
e-mailben: production@armel.hu vagy telefonon: +36(1)269 3882

Párizs:

A párizsi első forduló részleteiről az alábbi linken találhat információt:

Első Forduló – Párizs