Az Armel Opera Festival egy olyan egyedülálló operaesemény, amely 2008 óta mutat be operaritkaságokat és legfőképp kortárs műveket. Különlegessége, hogy az évente öt ország új produkcióit bemutató fesztivál nemzetközi tehetségkutató versennyel párosul, és főként fiatal operaénekeseket fedez fel. Az Armel Operaversenyen a szakmai zsűri az énekesek hangi kvalitásai mellett a színészi képességeiket is értékeli. A versenyen két fordulóban kiválogatott énekesek a fesztivál produkcióinak főszerepeit kapják, majd a megmérettetés utolsó lépcsőjeként az Armel Opera Festival előadásaiban bizonyíthatnak és nyerhetik el a Legjobb Előadó díját. Az Armel Opera Festival bemutatóit a francia-német Arte Concert csatorna minden évben élőben közvetíti, az előadások további fél éven át a csatorna honlapján felvételről elérhetők az operarajongók széles közönsége számára.

Az Armel Opera Festival az operaelőadásokon túl kiadványokat, számos színpadi produkciót és hangversenyt is létrehoz. A magyarországi helyszíneken kívül 2003 óta ezek bemutatásra kerültek Franciaországban, a Versailles-i Kastélyban, Avignonban az Operaházban, Plzen-ben az Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt részeként, Svájc legrangosabb koncerttermeiben, valamint a Berlin Filharmóniában, New Yorkban a Carnegie Hallban, Londonban a Cadogan Hall, a Hackney Empire Theatre termeiben, a Jersey Operaházban és Bécsben, a MuTh Színházban. Az Armel Opera Festival Zenekara 2013 óta kíséri európai turnéira a Moszkvai Balett illetve a Szentpétervári Balett társulatait.

Az Armel Opera Festival büszke arra, hogy támogathatja a fiatal tehetségeket és részt vállal a nemzetközi zenei fesztiválok fiatal menedzsereinek szakmai támogatásában is. 2012-ben az Opera Europa-val együttműködésben nemzetközi Opera Menedzsment Kurzus létrehozásában vállalt szerepet. Az Armel Opera Festival 2016-ban a Nemzetközi Fesztivál Szövetséggel (EFA) közösen, társszervezőként adott otthont a Nemzetközi Fesztivál Akadémiának, amelyre öt kontinensről érkeztek fiatal fesztiválmenedzserek és magas rangú előadók. 2012 novemberében hirdette meg az Armel Opera Festival nemzetközi operaíró-pályázatát. Az első díjazott 6000 eurós pénzjutalomban részesült és műve bemutatásra került a 2014-es Armel Opera Festivalon. A további pályázatokból a legjobb pillanatokat 2017-ben állította színpadra az Armel Opera Festival.