oidnsodjvnsjvn

INGYENES OPERABUSZ BÉCSBE

Az ARMEL OPERA FESZTIVÁL a közönség részére a bécsi előadások napjain minden délután 14:00 órakor ingyenes buszt indít Budapest, Hősök teréről Bécsbe, a MuTh Színházba. A busz az előadást követően azonnal visszaindul Budapestre. Az ARMEL buszra aznapra érvényes színházjeggyel lehet felszállni, előzetes regisztrációt követően.
Regisztrálni az alábbi email címen lehet: production@armel.hu

oidnsodjvnsjvn

Thália Színház, Budapest

2017. június 28. 19:00

Rufus Wainwright: Prima Donna

magyarországi bemutató

ARTE KÖZÖNSÉGDÍJ
ARMEL OPERA FESTIVAL 2017

A Pannon Filharmonikusok produkciója,
Pécs, Magyarország

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A műről

Az 1970-es évek Párizsában játszódó Prima Donna, amint arra címe is utal, úgynevezett művész opera: az egykor népszerű és elismert díva egy napját követhetjük nyomon a történetben, aki az utolsó esélyt megragadva szeretné még egyszer eljátszani a korábbi sikereit jelentő szerepet, abban bízván, hogy ezáltal kitörhet a feledés és mellőzöttség homályából. A Bernadette Colomine szövegíró közreműködésével készült, zajos nemzetközi sikert arató Prima Donna Rufus Wainwright első operája, melynek bemutatójára Angliában 2009-ben Manchesterben, a Palace Theatre-ben, 2010-ben a Luminato Festival-on Torontóban, illetve ugyanebben az évben Londonban a Sadler’s Wells Theatre-ben, Amerikában pedig 2012-ben, a New York City Operában került sor.

Színlap

Régine Saint Laurent, Prima Donna: FARKASRÉTI Mária

Marie, szolgáló: Je Ni KIM versenyszereplő

Philippe: SÓLYOM-NAGY Máté

André La Tourner: ÓDOR Botond

François: RAFFAY Soma

Díszlet és jelmez: Tihanyi Ildi

Zenei munkatársak: GYÖKÉR Gabriella, BAJA Mónika

Közreműködik: Pannon Filharmonikusok

Vezényel: VAJDA Gergely

Rendező: ALFÖLDI Róbert

VERSENYSZEREPLŐ:
Je Ni KIM (szoprán – Dél-Korea)

A dél-koreai Je Ni KIM magánénekes és a Musica Glotz tagja. 2007-ben szerzett zenei diplomát a Szöuli Nemzeti Egyetemen. 2008 és 2010 között a Milánói Giuseppe Verdi Zenei Konzervatóriumban tanult, ahol operaénekesi diplomát kapott. 2016-ban barokkzene énekesként végzett a Párizsi Konzervatóriumban. 2006-ban a Szöuli Nemzeti Egyetem Don Giovanni előadásában Zerlinát játszotta, 2013-ban pedig Adinát alakította Gaetano Donizetti Szerelmi bájitalában, a Théâtre Municipal d’Albi előadásában. 2014-ben Rodgers és Hammerstein A király és én című darabjában Tuptimként lépett a Théâtre du Châtelet színpadára. Monteverdi Odüsszeusz hazatérése című operájában Júnó szerepét játszotta a Párizsi Konzervatórium Landowski termében 2016-ban. Nemzetközi énekversenyeken első helyezést ért el: Lassen Énekverseny, Korea (2007) Balaguer, Spanyolország (2009),  Colzan, Olaszország (2010).

Mozsár Kávézó, Budapest

2017. június 29. 19:00

ARMEL OPERA FESTIVAL – EXTRA

Válaszutak

Ajándék est

Két, az Armel Opera Festival operaíró pályázatára érkezett pályamű bemutatója
A belépés díjtalan, regisztrációhoz kötött:
production@armel.hu

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A műről

Tobin Stokes: Fallujah és Rózsa Pál: Gina című művei mind a választásokról, a döntések nehézségeiről és azok lehetséges következményeiről szólnak. A Gina a szerelemről és a művészetről vall, cirkuszi környezetbe helyezve az alaptémát. A Fallujah háborús dráma, nehéz döntésekről és a túlélésről. Két, bemutatásra még nem került kortárs operarészlet, melyek klasszikus operatémákat dolgoznak fel. A jelenetek atal művészek, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Képzőművészeti Egyetem hallgatói által elevenednek meg.

Színlap

Szereplők: NAGY Zsófia, TÓTH Pál Mátyás, DARGÓ Gergely, FÜRJES Anna, ERDŐS Attila

Táncosok: HORVÁTH Attila, KOVÁCS Eszter

Koreográfus: WIDDER Kristóf

Zenei vezető: SÁNDOR Szabolcs

Látvány: SZELEI Mónika, BARTOS Letícia, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Szakos hallgatói

Rendező: ALMÁSI-TÓTH András

Az Armel Opera Festival 2012 novemberében hirdetett meg elsőként nemzetközi operaíró pályázatot. A leg jobbnak ítélt pályamunka fődíja a mű színpadi bemutatása, amelyet a szakmai zsűri Kerek Gábor operájának, a Parody-nak ítélt meg. A művet 2014-ben, az Armel Opera Festivalon mutattuk be a Josef Kajetán Tyl Színház produkciójában, majd 2015-ben Csehországban, Plzenben szerepelt az Európa Kulturális Fővárosa program részeként. A többi beérkezett pályamű egyedisége és különlegessége is lenyűgözte a nemzetközi szakmai zsűrit, így a fődíjon kívül további elismerésekkel jutalmazta a műveket és szerzőiket. Ez utóbbiakból kettőt a 10. jubileumi év alkalmából versenyen kívül mutatunk be ezen az estén. A két opera legszebb részleteit félszcenírozott változatban, a Mozsár Kávézó Pódiumán tekinthetik meg a kortárs zene-, színház-, és operarajongók, Almási-Tóth András szerkesztésében és rendezésében. Ez az este ajándék a szerzőknek és az extra élményre vágyó operarajongóknak! A belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött. production@armel.hu

MuTh Színház (Musik&Theater), Bécs

2017. június 30. 19:30

Udo Zimmermann: Weisse Rose

A Biel Solothurn Zenekar és Színház produkciója
Biel, Svájc

BEST PRODUCTION
ARMEL OPERA FESTIVAL 2017

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A műről

Hihetetlen bátorságról tettek tanúságot a fiatalok – a 24 éves Hans Scholl és a nála három évvel fiatalabb húga, Sophie és társai – akik a náci rezsimmel szembeszállva megalapították a Fehér Rózsa mozgalmat. A mücheni egyetemen szórólap osztogatás közben fülelték le őket 1945 derekán, ez vezetett letartóztatásukhoz. Halálra ítélték és szinte azonnal kivégezték őket.

Azóta több mint hetven év telt el, azonban történetük üzenete ma is aktuális. A fiatalok tragikus sorsát a drezdai zeneszerző, Udo Zimmermann 1968-ban öntötte kamaraoperai formába. 1986-os átírása óta a darab ereje sokakat érintett meg világszerte. Zimmermann férfi és női hangra íródott művének hangzásvilágát egyértelműen befolyásolta korának zenei esztétikája, de figyelemre méltó dallamos érzékenysége, cantabile-jellege is. Az előadás koncepciójával a rendező, Anna Drescher 2015-ben elnyerte az Európai Opera-rendezői Díjat.

Színlap

Sophie Scholl: Marion GRANGE

Hans Scholl: Wolfgang RESCH versenyszereplő

Díszlet és jelmez: Hudda CHUKRI

Dramaturg: Maximilian HAGEMEYER, Joëlle JOBIN

Közreműködik: Sinfonie Orchester Biel Solothurn

Karmester: Kaspar ZEHNDER

Rendező: Anna DRESCHER

VERSENYSZEREPLŐ:
Wolfgang RESCH
(bariton – Ausztria)

Az osztrák bariton a 2013/14-es szezon óta tagja a Konzert Theater Bern társulatának. 2014-ben mesterdiplomát szerzett a Bécsi Zenei és Előadóművészeti Egyetemen. Főbb szerepei: Almaviva gróf a Figaro házassága című Mozart operában, amelyet a Schönbrunni Kastélyszínházban játszottak Bécsben 2012-ben és Douphol báró, Verdi La Traviatájában a Konzert Theater Bern színpadán, 2013-ban. 2015-ben Papagenót játszotta Mozart: A varázsfuvola című előadásában, 2016-ban pedig Don Parmenionét az Alkalom szüli a tolvajában a Konzert Theater Bern Rossini előadásában. Számos díjat nyert, többek között első helyezést ért el 2012-ben a Petyrek Lang Énekversenyen és 2013-ban a Hilde Zadek Versenyen Bécsben. 2014-ben elnyerte az Armin Weltner Alapítvány díját, amelynek küldetése a rendkívül tehetséges fiatal művészek támogatása.

MuTh Színház (Musik&Theater), Bécs

2017. július 1. 19:30

Gaetano Donizetti: Il giovedì grasso

A Szegedi Nemzeti Színház produkciója
Szeged, Magyarország

BEST PERFORMER
MORGANE HEYSE
ARMEL OPERA FESTIVAL 2017

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A műről

Nina Teodoróba szerelmes, de apja, a tábornok jövendőbeli férjéül Ernesto Rousignacot szemelte ki.  Sigismondo és felesége, Camilla megsajnálják a leányt. Elhatározzák, hogy egy Molière-től kölcsönzött trükk segítségével túljárnak Ernesto eszén: Sigismondo Monsieur Piquet bőrébe bújva régi barátjaként üdvözli a fiatalembert. Az érkező Ernestonak azonban Stefanina, a szobalány nyit ajtót, aki mit sem sejtve elfecsegi a tervet. Az ifjú azonban csavar egyet a helyzeten, és arról kezd beszélni, hogy a Madame Piquet-ként bemutatkozó Camilla tulajdonképpen régi szeretője, akivel többször is együtt szórakozott. Annyira hatásosan adja elő a történetet, hogy Sigismondoban hatalmas féltékenység ébred…

A mű eredeti címe Il giovedì grasso, ami szó szerint torkos csütörtököt jelent. A helyzetkomikumokkal teli cselekményt a rendező a konyhába helyezte. A Donizetti-vígoperában elengedhetetlen álöltözetek pedig a tréfás helyzetek kiindulópontját szolgálják.

Színlap

Colonello: DANI Dávid

Nina: Morgane HEYSE – versenyszereplő

Teodoro: DOSZPOD Kristóf

Sigismondo: CSEH Antal

Camilla: LACZÁK Boglárka

Stefanina: RÁKAI-HIMMER Veronika

Ernesto Rousignac: KISS Tivadar

Cola: SZÉLPÁL Szilveszter

Díszlet- és jelmeztervező: MOLNÁR Zsuzsa

Súgó: MOLNÁR Tünde

Rendezőasszisztens: KÜRTÖS Petra

Ügyelő: KÜRTÖS Petra

Zenei asszisztens: FLÓRIÁN Gergely

Közreműködik: Szegedi Szimfonikus Zenekar

Vezényel: GYÜDI Sándor

Rendező: TORONYKŐY Attila

VERSENYSZEREPLŐ:
Morgane HEYSE
(szoprán – Franciaország)

A francia szoprán operaénekes 1990-ben született Nancy városában. 2012-ben alap-, 2014-ben pedig mesterdiplomát szerzett lírai művészetekből a Liège-i Királyi Zenei Konzervatóriumban. 2015 óta a Nemzetközi Opera Akadémia hallgatója. Főbb szerepei: Juliskát Humperdinck 2012-es Jancsi és Juliska című előadásában, továbbá a hercegnőt/pásztorlányt A gyermek és a varázslat című Ravel operában 2013-ban. 2015-ben Inès szerepét énekelte Offenbach Les Bavards című operettjében a Brüsszeli Operettszínházban, 2016-ban pedig Papagenát, Mozart Varázsfuvolájában, az Opera Vlaanderen színpadán. 2013-ban a SummerFest Europe döntőjébe jutott, 2015-ben pedig 3. helyezést ért el a Bell’Arte Nemzetközi Énekversenyen.

MuTh Színház (Musik&Theater), Bécs

2017. július 2. 19:30

Michał Dobrzyński: Operetka

A Varsói Kamaraopera produkciója

Lengyelország, Varsó

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A műről

Az ismert kortárs lengyel író, Witold Gombrowitz tollából született Operetta több mint 15 éven keresztül íródott és a szerző egyik legjelentősebb művének tekinthető.

A darab az operett-műfajt fémjelző triviális, művi világot és szellemi nihilt a történelem pátoszával, valós szörnyűségeivel és fájdalmával ütközteti. Az emberiség egyetlen, törékeny reménységét önmaga lemeztelenítésében látja. A darab története két prominens társadalmi réteget jelenít meg: az arisztokráciát és az alsóbb osztályt. A nézők figyelme főként a szabályok és normák fűzőjébe préselt arisztokrácia felé fordul, az ő korlátozottságuk öltözködési stílusukban, modoros beszédükben és állandóan ismétlődő, bizarr gesztusaikban nyilvánul meg. Ebbe a művi, tettetett világba toppan be Fior mester, a látszat zsarnoka azzal, hogy öltözeteket kényszerít alattvalóira, egyúttal hatalmában is tartja őket. A fent említett tömegből kitűnik a visszafogott Albertine. Az ő meztelenség iránti tiszta vágya a forma rabságából való kitörést, a szabadságot szimbolizálja.

Színlap

Albertine: HEITER Melinda versenyszereplő

Fior mester: Jan Jakub MONOWID

Charmant gróf: Tomasz RAK

Firulet báró: Karol BARTOSIŃSKI

Himalay hercegnő: Anna RADZIEJEWSKA

A Professzor: Artur JANDA

Hufnagel gróf: Pitotr PIERON

A pap: Paweł TUCHOLSKI

Lordok: Magdalena SMULCZYNSKA, Ewa PUCHALSKA, Andrzej MARUSIAK

Inasok: Jakub Andrzej GRABOWSKI,  Piotr KĘDZIORA, Grzegorz ŻOŁYNIAK, Marek Wawrzyniak ( Ladislaus )

Táncosok: Ewa AMPULSKA, Angelika PARADOWSKA, Anna SZYMONIAK, Marek BRATKOWSKI, Michał GÓRAL, Mariusz KARPIŃSKI, Szymon OSIŃSKI (Prince)

Díszlet: Jerzy RUDZKI

Koreográfia: Jarosław STANIEK

Rendezőasszisztens: Paweł TUCHOLSKI

Zenei rendező: Przemysław FIUGAJSKI

Közreműködik: Capella Gedanensis

Vezényel: Przemysław FIUGAJSKI

Rendező: Jerzy LACH

VERSENYSZEREPLŐ:
HEITER Melinda
(mezzoszoprán – Magyarország)

A budapesti születésű mezzoszoprán 2008-ban szerzett diplomát Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetének ének szakán. A miskolci Bartók Plusz Operafesztivál és a bayreuth-i Kammeroper Schloss Rheinsberg Operafesztivál fellépője volt. 2012 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. 2013-ban megnyerte a VIII. Nemzetközi Simándy József Énekversenyt és megkapta a bayreuth-i Richard Wagner Társaság ösztöndíját. Főbb szerepei: Annio (Titusz kegyelme), Cherubino (Figaro házassága), Donna Elvira (Don Giovanni), Dorabella (Così fan tutte), 2. Dáma (A varázsfuvola), Flosshilde (A Rajna kincse), Főpapnő (Aida), Lola (Parasztbecsület), Mercedes (Carmen), Múzsa / Miklós (Hoffmann meséi), Siébel (Faust).

MuTh Színház (Musik&Theater), Bécs

2017. július 3. 19:30

Martyna Kosecka: Klothó
The thread of the tales

(A mesefonál)

A Horvát Nemzeti Színház produkciója

Horvátország, Rijeka

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

A műről

Az Elbeszélő egy tündérmeséről kezd mesélni – arról, hogy milyen lehet a mesék soha véget nem érő cselekményfonalának belsejében lenni. Elmeséli egy Tengeri leány történetét, aki sötétséget szeretett volna férje fénykirályságában. Elmondja, hogy a lusta szolgák, a négy Nappali tündér hogyan dobta le a Sötétség zsákját az úton hazafelé, és aztán… leszállt az éj!

Martyna Kosecka fiatal zongoraművész, kortárs zeneszerző és karmester Klothó – Thread of the Tales („Klóthó – A mesefonál”) című operája egyszerre tündérmese, tanmese, mítosz és legenda – különböző műfajok ötvözete, amelyek többsége általában a fiatalabb generációknak íródik. Ebben az esetben azonban valami mást, többletet hoznak létre – egy egyetemes mesét, felnőtteknek. Klóthó, a sors fonalát alakító görög mitológiai istennő belegabalyodik az események hálójába, amelyek végül drámai, némileg groteszk véget érnek.

Színlap

Reó –  Ingrid HALLER

Athuö –  Ivana SRBLJAN

Élles –  Karol BARTOSINSKI

Vári –  Marko FORTUNATO

Shá – Nicolas RIGAS – versenyszereplő

Klotho: Dina Dehni SOW

Mesélő: Dario BERCICH

Jelmez és díszlet: Julia KOSEK

Látvány: Bartłomiej SZLACHCIC

Közreműködik: A Horvát Nemzeti Színház Ivan Noble Zajc Opera zenekara

Koreográfus:: Dina Dehni Sow

Vezényel: Berislav ŠIPUŠ

Rendező: Krzysztof CICHENSKI

Együttműködő partner: Zágrábi Zenei Biennálé

VERSENYSZEREPLŐ:
NICOLAS RIGAS
(bassz-bariton, Franciaország)

A színművész és énekes Nicolas Rigas a párizsi Színművészeti Főiskolán tanult, majd a londoni Királyi Színművészeti Akadémia növendéke lett. Ismertté Hoffmann meséinek négy Ördögét alakítva vált Julie Dépardieu rendezésében a párizsi Sénat színpadán. 2008-ban Così fan tutte Guglielmoját a fontainebleau-i kastélyban, míg Papagenót, a párizsi Théâtre du Gymnase és a Théâtre du Châtelet-ban énekelte el. A Nancy-i Operában az Unokaöccs szerepét játszotta a Grant kapitány gyermekei című zarzuelában, valamint a Clermont-Ferrand-i Operában Strauss A denevérjének Falke szerepébe bújt. Argan szerepét énekelte és játszotta Marc-Antoine Charpentier / Molière Képzelt betegében, A sevillai borbély Figaró- jaként pedig a versailles-i kastélyban hallhattuk. A titkosügynök Verloc-ját New Yorkban, az Armel Fesztiválon és az Avignoni Operában alakította. Az English Touring Opera társulatával a Lajka, az űrkutya című brit kortárs operában Korolev szerepét játszotta Londonban és az Avignoni Operaházban, amelyet az ARTE TV is közvetített. Az idei szezonban Beppót alakította Puccini Gianni Schicchi című előadásában az Opéra de Tours-ban. 2017 júniusában Alcindorót fogja játszani a Bohéméletben az Opera de Rouen színpadán.

Thália Színház, Budapest

2017. Július 4. 19:00 

Jubileumi díjátadó gála

Házigazda: Alföldi Róbert

Közreműködik: a Pannon Filharmonikusok

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Ismerje meg az Armel Opera Festival 10 éves sikertörténetét!
A Jubileumi Gálaesten az Armel Opera Festival elmúlt tíz évéről Alföldi Róbert rendező személyes élményei alapján kap keresztmetszetet a közönség.
A közreműködik a Pannon Filharmonikusok, amely zenekar a kezdetek óta partnere az Armel Opera Festivalnak. Az esten többek között fellépnek a korábbi Armel Opera Festival előadásainak nyertes szereplői Magyarországról és az Avignon-i Operaház Énekversenyének díjazottjai Franciaországból, valamint a Virtuózok 2017 döntős énekese, Beéri Benjámin. A Jubileumi Gálaesten átadásra kerül a 10. Armel Opera Festival Leg jobb Produkció és a Leg jobb Előadó Díja, valamint a nézők szavazatai alapján az ARTE Közönségdíj.
Az Armel Opera Festival a 10. évforduló alkalmából meghívást kapott Franciaországba. Az ünnepi gálaestre 2018. február 3-án kerül sor az Avignon-i Operaházban.

Színlap

Házigazda: ALFÖLDI Róbert

Közreműködik: Pannon Filharmonikusok

Vezényel: VAJDA Gergely

Rendező : SZABÓ Máté

Az esten fellépnek többek között:

Déborah SALAZAR, Julie ROSET, Lisa CHAIB-AURIOL, HAJA Zsolt, KRISTÓF Réka, BEÉRI Benjámin, SAPSZON Orsolya, KÁLMÁN Tamás, JŐRÖS Andrea, JUHÁSZ Levente

 

A műsorban Mozart, Donizetti, Bizet, Massenet, Delibes és Salazar operáinak népszerű áriái mellett az Armel Opera Festival hivatalos dalának magyar nyelvű verziója is elhangzik, Jőrös Andrea és Juhász Levente, a Dalverseny szakmai fődíjasainak, valamint Sapszon Orsolya és Kálmán Tamás Közönségdíjasok előadásában.