Az Armel Opera Festival egy olyan egyedülálló operaesemény, amely 2008 óta mutat be operaritkaságokat és legfőképp kortárs műveket. Az Armel Operaversenyen a szakmai zsűri az énekesek hangi kvalitásai mellett a színészi képességeiket is értékeli. A versenyen két fordulóban kiválogatott énekesek a fesztivál egyik produkciójában kapnak főszerepeket, majd a verseny utolsó lépcsőjeként az Armel Opera Festival-on ebben az előadásban bizonyíthatnak és nyerhetik el a Legjobb Előadó díját. Az Armel Opera Festival bemutatóit a francia-német Arte Concert csatorna minden évben élőben közvetíti, az előadások további fél éven át a csatorna honlapján felvételről elérhetők az operarajongók széles közönsége számára.
2019-ben Franciaország kulturális minisztere a francia állam Művészeti és Irodalmi Rend lovagi fokozatával tüntette ki az Armel Opera Festival igazgatóját Havas Ágnest, a fesztivál létrehozásáért, amely szoros együttműködésben az ARTE Televízióval rendhagyó módon egyesíti a kortárs opera népszerűsítését a fiatal tehetségek felfedezésével Magyarországon és külföldön egyaránt.

Az Armel Opera Festival az operaelőadásokon túl kiadványokat, számos színpadi produkciót és hangversenyt is létrehoz. A magyarországi helyszíneken kívül 2003 óta ezek bemutatásra kerültek Franciaországban, a Versailles-i Kastélyban, Avignonban az Operaházban, Plzen-ben az Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt részeként, Svájc legrangosabb koncerttermeiben, valamint a Berlin Filharmóniában, New Yorkban a Carnegie Hallban, Londonban a Cadogan Hall, a Hackney Empire Theatre termeiben, a Jersey Operaházban és Bécsben, a MuTh Színházban. Az Armel Opera Festival Zenekara 2013 óta kíséri európai turnéira a Moszkvai Balett illetve a Szentpétervári Balett társulatait.

Az Armel Opera Festival büszke arra, hogy fiatal tehetségeket támogat és részt vállal a nemzetközi zenei fesztiválok fiatal menedzsereinek szakmai támogatásában is. 2012-ben az Opera Europa-val együttműködésben nemzetközi Opera Menedzsment Kurzus létrehozásában vállalt szerepet. Az Armel Opera Festival 2016-ban a Nemzetközi Fesztivál Szövetséggel (EFA) közösen, társszervezőként adott otthont a Nemzetközi Fesztivál Akadémiának, amelyre öt kontinensről érkeztek a fiatal fesztiválmenedzserek és magas rangú előadók. 2012 novemberében hirdette meg az Armel Opera Festival nemzetközi operaíró-pályázatát. Az első díjazott 6000 eurós pénzjutalomban részesült és műve bemutatásra került a 2014-es Armel Opera Festivalon.
Az Armel Opera Festival 2016-ban a legjobb 22 európai fesztivál egyikeként meghívást kapott az Európa Parlamentbe, a Fesztiválok Európai szerepéről, jövőjéről tartott kerekasztal beszélgetésre. 2015-ben és 2017-ben elnyerte az Európai Fesztivál Szövetség “kiváló” minősítését, mely Európa legrangosabb fesztiváljainak szóló elismerés.