MI AZ, HOGY

ARMEL OPERAVERSENY?

Bármely operaénekesnek lehetőség nemzetközi szereplésre – korhatár nélkül

A kétfordulós Armel Operaverseny az Armel Opera Festival-t megelőző nemzetközi zenei esemény, amely lehetőséget teremt bármely jelentkező operaénekes számára, hogy a szakmai kiválasztást követően az Armel Opera Festival egy produkciójában hangfajának megfelelő szerepet kapjon. A versenyen nem feltétlenül a legkülönlegesebb hangi adottságokkal rendelkező, legjobb énektudású énekes nyer, hanem az, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj összes szakmai kívánalmát: az operaéneklést, a színpadi mozgást és a színészi alakítást. Az énekesek komplex előadói teljesítményét az Armel Operaverseny során nemzetközi szaktekintélyekből álló szakmai zsűri ítéli meg. Elvárás: minimális színpadi tapasztalat, azaz legalább két színpadi szerep (két apró múltbéli szerep már elegendő a jelentkezéshez). A versenyre való jelentkezésre korhatár nincs.
Az Armel Opera Festival minden évben öt különböző ország operaházával/színházával együttműködésben hoz létre produkciókat, amelyeket minden nyáron az Armel Opera Festival keretében mutat be. A produkciók közül egy meghatározott operában kapnak szerepet az Armel Operaversenyben kiválasztott énekesek. A szerepnyertesek ennek a színháznak a rendezőjével és karmesterével készülnek fel a szerepekre, majd a versenyt követő évben mutatkoznak be az Armel Opera Festival-on, valamint a televízió képernyőjén.

AZ ELSŐ FORDULÓ Párizs, 2018. április 21-22.
Előválogatás hangi adottságok, énektudás alapján

A zsűri az Armel Opera Festival egy meghatározott produkciójába keresi a legmegfelelőbb operaénekeseket. A helyszín: Párizs. Itt elsősorban hangi adottságaik és technikai tudásuk alapján ítéli meg a zsűri, hogy a jelentkező alkalmas-e a szerepre.
Az első fordulóra a versenyzőknek két szabadon választott operaáriát kell hozniuk, amelyek közül az egyik az elnyerni kívánt szerepből való, a másik pedig egy szabadon választott klasszikus, avagy kortárs mű. Fontos, hogy az áriákat eredeti nyelven, kotta nélkül kell előadni. Musical vagy operett áriákat nem tudunk elfogadni. Az áriákba változtatásokat beleszőni nem szabad.

A MÁSODIK FORDULÓ, 2018. április 23.
Válogatás hangi és színpadi képességek alapján

Miután az első forduló lezárult, a zsűri döntést hoz, összesen szerepenként öt versenyző jut tovább a verseny második fordulójába.
2018-ban Párizsban zajlik a második forduló is, melynek során a produkció rendezője, és karmestere hallgatja meg az ide bejutott énekeseket és immáron hangjukon kívül színpadi megjelenésüket, előadói képességeiket, karakterformálásukat is vizsgálják. A második fordulóra a versenyzőnek ugyanazt a két áriát kell tudnia, mint az első fordulóban. Ebben a fordulóban történik meg a produkcióba kerülő énekesek végleges kiválasztása.

A 2018-AS VERSENYSZEREPEK

Produkció:
Wolfgang Amadeus Mozart:
DON GIOVANNI
Helyszín: Carlos Cueva Tamariz Színház, Cuenca, Ecuador
A MusArtEH produkciója – Ecuadori Magyar Alapítvány, elnöke: Rivadeneira Xavier

A versenyszerepek:

Donna Anna – szoprán
Leporello – bassz-bariton
Don Ottavio – tenor

Próbaidőszak:
Időtartam: 2019. május 2. – június 15.
Helyszín: Cuenca, Ecuador – Carlos Cueva Tamariz Színház

Előadások:
2019. június 15. és július 5. között több három előadás valósul meg Ecuadorban és egy a MüPában, Budapesten (Magyarország).

Előadás időpontja az Armel Opera Festivalon Budapesten: 2019. július 5.

Díjátadó az Armel Opera Festivalon : 2019. július 6.

MI VÁR A NYERTESEKRE?
A nyertesek szerepet kapnak a Carlos Cueva Tamariz Színházban, illetve fellépést az Armel Opera Festival-on. Az előadást az ARTE Concert élőben közvetíti, majd 6 hónapig érhető el onnan felvételről. Az előadás továbbá a Magyar Televízió és Bartók Rádió is sugározza. A 2019-es Armel Opera Festival idején nemzetközi szakmai zsűri választja ki a három énekes közül az általa legjobbnak ítélt énekest, akinek díja 3000 EUR.

A JELENTKEZÉSSEL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK:

időpontok és helyszínek:
Első forduló: 2018. április 21. és 22.

Második forduló: 2018. április 23.

Helyszín: École Normale de Musique de Paris – Salle Cortot, 114 bis boulevard Malesherbes, 75017 Paris

HATÁRIDŐ, SZÜKSÉGES DOKUMENTUMOK

Jelentkezési határidő: 2018. április 15.
Figyelem! Az első 150 jelentkezőt tudjuk fogadni.
Regisztrációs díj: 40 EUR
(átutaláshoz banki adatokat jobb oldalon talál)

A jelentkezéshez a következők szükségesek:
– Önéletrajz: A részvétel feltétele egy fényképes önéletrajz a következő információkkal: jelenlegi munkahely, tanulmányok, eddigi szerepek, szakmai tapasztalat (minimum két, bármilyen színpadi szerep), díjak
– Jelentkezési lap: Lásd jobb oldalt a letölthető dokumentumok között.
Érvényes útlevél vagy személyazonosító okmány fénymásolata
– 40 EUR részvételi díj kifizetését igazoló dokumentum (a CFPL részére kérjük teljesíteni a kifizetést.)

KÉRJÜK, IDE JUTTASSA EL A SZÜKSÉGES DOKMENTUMOKAT:
Sophie DUFFAUT
Centre Français de Promotion Lyrique (CFPL)
e-mailben: sophie.duffaut.cfpl@orange.fr
postán: 35, boulevard de Bonne Nouvelles, F- 75002 PARIS
Tel: +33 1 53 96 92 98

A VERSENYRE KÉRJÜK HOZZA MAGÁVAL:
Személyazonosító igazolvány, aláírt nyilatkozat

FONTOS:
Nyilatkozat:

A részvételhez minden versenyzőnek magával kell hoznia, avagy a helyszínen alá kell írnia a verseny szabályait tartalmazó nyilatkozatot. (Megtalálja a jobb oldalt a letölthető dokumentumok között.)

Amennyiben további kérdése merülne fel, az alábbi címre küldhet e-mailt: project@armel.hu
illetve állunk rendelkezésre ezen a telefonszámon: +36 30 6583464

Várjuk szeretettel és sok sikert kívánunk!