Hackney Empire Színház

2017. szeptember 19. 19.00

Eötvös Péter: SENZA SANGUE

Rendező: Alföldi Róbert

 

Bartók Béla: A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA

Rendező: Nadine Duffaut
Vezényel: Eötvös Péter
Közreműködik: A Pannon Filharmonikusok

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

EÖTVÖS PÉTER: SENZA SANGUE

Az Opera Grand Avignon produkciója. Opera egy felvonásban, olasz nyelven, angol felirattal.
A szövegkönyvet Alessandro BARICCO azonos című alapján MEZEI Mari írta.

Rendező: ALFÖLDI Róbert
Vezényel: EÖTVÖS Péter

Szereplők:
A Férfi: Romain BOCKLER
A Nő: Albane CARRERE
Közreműködik: a Pannon Filharmonikusok
Díszlet: Emmanuelle FAVRE
Jelmez: Danièle BARRAUD

 

Cselekmény

Eötvös Péter Senza Sangue (Vértelenül) című opera-pszichothrillere a Kékszakállú herceg vára párdarabjának készült. A mű a népszerű olasz író Alessandro Baricco 2002-ben megjelent, azonos című kisregényén alapul, amely egy véres polgárháború sújtotta országban játszó- dik. A történet főhőse Nina, aki atal lányként apja és testvére három gyilkosa elől egy föld- be ásott lyukba menekül. Az egyik támadó felfedezi, ám mégsem árulja el őt. Évtizedek- kel később a lány egy lottóárus bódéban talál a fér ra, aki rémülten ismeri fel őt. A másik két gyilkos homályos körülmények között már meghalt: vajon Pedro a következő? Eötvös állandó alkotótársa és felesége, Mezei Mária az eredeti szöveget lecsiszolva készítette el a librettót, melynek középpontjában egy fér- és egy nő traumáinak kölcsönös vizsgálata és megértése áll. Az opera az ő találkozásuk- kal és a gyilkosság villanóképeivel kezdődik. A néző nem tudja, hogy valóban a nő áll-e a fér bűntársainak halála mögött, ahogyan azt sem, hogy a nő mire készül, mit fog lépni a kö- vetkező pillanatban.

 

 

BARTÓK BÉLA: A KÉKSZAKÁLLÚ HERCEG VÁRA

Az Opera Grand Avignon és a Metz Metropole Opera-Színház produkciója. Opera egy felvonásban, magyar nyelven, angol felirattal.
A szövegkönyvet BALÁZS Béla írta.

Rendező: Nadine DUFFAUT
Vezényel: Péter EÖTVÖS

Szereplők:
Judith: MIKSCH Adrienn
Kékszakállú: SZABÓ Bálint
Regös: Philippe MURGIER
Kékszakállú korábbi feleségei: Carlotta MORARU, Helena VAUTRIN, Zuzana AVIOTTE
Közreműködik: a Pannon Filharmonikusok
Díszlet: Emmanuelle FAVRE
Jelmez: Danièle BARRAUD
Fény: BAUMGARTNER Sándor
Rendezőasszisztens: Dorian FOURNY

 

Cselekmény

A Kékszakállú herceg vára (1911) Bartók Béla egyetlen, egyfelvonásos operája, amelynek szövegkönyvét Balázs Béla írta. 1918-ban volt a premierje a budapesti Operaházban, de csak a húsz évvel későbbi, 1938-as felújításon ért el átütő sikert. A balladai-népzenei alapokra épülő darabnak két főszereplője van, a Kékszakállú herceg és Judit, az új felesége. A Kékszakállú herceg magával viszi új asszonyát a várába. A sötét várról Judit baljós történeteket hallott, de bizalommal követi férjét. A várba érkezve hét lezárt ajtót lát. Az asszony meg akarja ismerni a vár titkait, ami szimbolikus jelentést hordoz, valójában a Kékszakállú lelke titkainak kiderítéséről van szó. A herceg tudja, hogy a rejtett dolgok erőszakos megismerése tragédiához vezet, ezért arra kéri Juditot, hogy ne nyissa ki az ajtókat, mert az mindkettőjük számára vég- zetes lesz, a remélt boldogság helyett az örök magányt hozza el. Judit azonban nem engedelmeskedik. Amikor a legféltettebb hetedik ajtó mögött Kékszakállú korábbi három asszonya tűnik fel, Judit számára sincs visszaút: miután belép a hetedik te- rembe, közös történetük véget ér, a nő már csak a fér múltjának része lehet.